Roger Rutten schrijft boek over verzet en collaboratie
Reclame maken is eigenlijk niet meer nodig, want het boek van Roger Rutten over het verzet en  collaboratie is alweer uitverkocht. Rutten interviewde meer dan tweehonderd Zonhovenaren over hun dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat levert ook meer dan zestig jaar na de bevrijding nog grote verrassingen op. 

"Ik schijf over Zonhoven, maar verzet, collaboratie en repressie waren er natuurlijk in elk Vlaams dorp," legt de auteur uit. "Het is voor veel mensen herkenbaar. Ik merk zelfs dat mijn werk in West-Vlaanderen goed verkoopt, terwijl de voorbeelden toch grotendeels uit Zonhoven komen." Het boek 'Wit en Zwart' bevat niet alleen getuigenissen van mensen. "Want enkel oudere getuigen interviewen is niet voldoende. Ik ben er ook in geslaagd om te gaan pluizen in de strafdossiers van het Krijgsauditoraat in Brussel. Zo wist ik vaak meer dan de familieleden die ik ging interviewen."

In zijn boek gaat Roger Rutten geen feiten uit de weg. Alles wordt met naam en toenaam vernoemd. Of dat wel zo verstandig is? "De feiten zijn nu eenmaal wat ze zijn, en ik wil ze correct weergeven. Ja ik noem namen, ook van pertinente collaborateurs. Dat roept weerstand op. Ook van de gemeente, want die vond het niet zo een goed idee. Maar die collaborateurs waren geen doetjes. Iemand verklikken, en iemand naar het concentratiekamp jagen en zo zijn doodvonnis tekenen. Dat zijn geen kleine feiten, hé? In Zonhoven staat alleen een standbeeld voor onze gesneuvelde soldaten. Maar de helden van het verzet die in het geheim tewerk gingen en de oorlog overleefden, hadden geen monument. Wel, voor hen is er nu mijn boek."

En in Zonhoven was er nogal wat verzet. "Al vanaf de bezetting werd er druk gesaboteerd: kabels werden doorgeknipt en wegwijzers werden omgedraaid om de bezetter de verkeerde kant uit te sturen. Dat gebeurde in het grootste geheim. Tijdens mijn interviews vielen sommige echtgenotes achterover. Ze wisten niet eens dat hun man in het verzet gezeten had. Zo goed werd het geheim bewaard. Tijd om die helden toch eens uit de schaduw te halen."

Nu donderdag 24 april om 20 uur komt Roger Rutten zijn boek voorstellen in de Evenementenhal van Zonhoven. De toegang is gratis. Alle info bij curieus Zonhoven op het nummer 0494 - 300 101.

Dinsdag 22 april